TOP termékek

Blog

A természetes kozmetikumokat is kell tartósítani?

A természetes kozmetikumokat is kell tartósítani?

Igen, sajnos a természetes kozmetikumok esetében sem kerülhetjük el a tartósítószerek használatát. Azonban nem mindegy, hogy mit használunk erre a célra, hiszen nem akarunk ártalmas mesterséges anyagokat használni, viszont fontos, hogy a termékek legalább 12 hónapon át elálljanak. 

Azokkal a termékekkel, amelyek nem tartalmaznak vizet, mint például a szakállolaj és a szakállvaj, könnyebb dolgunk van. A víz hiányában ezekben a készítményekben a baktériumok nem tudnak elszaporodni, így klasszikus értelemben vett tartósítószerre nincs is szükség. Az olajok esetében azonban fennáll az avasodás veszélye, különösen igaz ez az olyan oxidációra különösen érzékeny értékes növényi olajok esetében, mint amiket mi is használunk. Az avasodás megakadályozására mindenképpen szükséges valamilyen antioxidánst alkalmazni. Mi erre a célra az E vitamint használjuk, az összetevők listáján ezt „Tocopherol” néven találod meg.

A vizet tartalmazó BLADE készítményekben egy olyan természetes, növényi eredetű tartósítószert használunk, amely bőrbarát, de ugyanakkor hatékonyan garantálja a készítmények mikrobiológiai stabilitását, valamint megakadályozza a baktériumok és penészgombák elszaporodását. Ez a tartósítószer biztonságosan használható natúrkozmetikumokban, mivel szervezetünkben nem halmozódik fel, hanem gyorsan kiürül. Ennek a tartósítószernek az komponenseit a következő neveken találod meg az összetevők között: „Benzyl Alcohol”, „Benzoic Acid” és „Sorbic Acid”.

Természetesen a gyártásnál mindent megteszünk, odafigyelünk a maximális higiéniéra is, illetve olyan tárolókat igyekeztünk választani, amik tovább növelik a termékek biztonságát. Ezért tesszük például az olajakat pipettás üvegbe, vagy a krémeket légmentes pumpás adagolóba. Azonban a legnagyobb odafigyelés ellenére is sajnos előfordulhat, hogy egy termék megromlik. Ez ellen azonban Te is tehetsz óvintézkedéseket. Egyrészt figyelj arra, hogy ne tedd ki a kozmetikumokat nagy hőingadozásnak, például ne tárold a fűtőtesten, vagy ne felejtsd bent nyáron a felmelegedett autóban. Másrészt pedig figyelj oda arra, hogy a használat során csak tiszta kézzel nyúlj bele a tégelybe, vagy ne tapogasd össze a pipetta üvegcsövét!