TOP termékek

Blog

Mi a baj a pálmaolajjal, miért nem használjuk a natúrkozmetikumokban?

Mi a baj a pálmaolajjal, miért nem használjuk a natúrkozmetikumokban?

Ebben a posztban a pálmaolajról lesz szó, összefoglaljuk azt, hogy miért alakult ki mára egy világszintű mozgalom ezen alapanyag a használatának a csökkentésére.

A pálmaolaj az egyik legszélesebb körben használt zsiradék, nem csak a kozmetikumokban használják, de bioüzemanyagként és az élelmiszeriparban is kedvelt alapanyag (nálunk is sok helyen kapható fritőzolaj néven).  A kozmetikumokban finomított formában gyakran használják, kedvelt alapanyaga a szappanoknak, illetve használják krémekben és ajakápoló készítményekben is.

A probléma nem is a pálmaolajjal, vagy annak a bőrünkre gyakorolt hatásával van, hanem éppen ellenkezőleg! Sajnos ennek az alapanyagnak az a legnagyobb problémája, hogy túl jó, túl sok területen alkalmazható, ráadásul az olajpálmából nagyon gazdaságosan nyerhető ki a növényi olaj. Az olajpálma ültetvények által elfoglalt területek mérete rohamosan nő, emiatt pedig évről évre rengeteg trópusi esőerdőt irtanak ki. Ezzel egyrészt Földünk „tüdeje” csökken, másrészt számos védett állat, köztük például az orangutánok élőhelye kerül veszélybe.

Éppen ezért számos mozgalom indult világszerte a pálmaolaj használatának visszaszorítására. Ezen kezdeményezések egyrészt arra ösztönöznek, hogy a pálmaolaj helyett keressünk más alternatívákat, másrészt pedig csak olyan tanúsítvánnyal ellátott pálmaolajat vásároljunk, amely garantálja, hogy az fenntartható forrásból származik.  

A BLADE termékek készítése során nem használunk fel pálmaolajat, mert nagyon szeretjük az orangutánokat, és nem szeretnénk ezzel is tovább terhelni amúgy is túlterhelt bolygónkat.