TOP termékek

Blog

Movember

Movember

Miért látni egyre több bajuszost minden év novemberében? Azért, mert ezzel hívják fel a figyelmet a férfiakat fenyegető daganatos betegségekre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Csatlakozz te is ehhez a jó ügyhöz! 

November a férfi egészség hónapja. Ebben a hónapban számos szervezet folytat figyelemfelhívó kampányokat annak érdekében, hogy minél többen menjenek el szűrővizsgálatokra, megelőzve ezzel a férfiakat fenyegető daganatos betegségeket. Amíg a női daganatos betegségekre fókuszáló programokban résztvevők rózaszín szalagot tűznek a ruhájukra, a férfiak bajuszt vagy szakállt növesztenek. Novemberben sokszor még azok a férfiak is növesztenek valamilyen arcszőrzetet, akik amúgy rendszeresen borotválkoznak. A Movember kifejezés az angol "Moustache November" (Bajusz november) szavak összeolvadásából jött létre, míg a "No Shave November" (Borotválkozásmentes november) mozgalom követői nem csak bajuszt növesztenek, hanem a borostát ill. szakállt is növesztenek. 

Magyarországon a felnőtt férfiak körében nagyon gyakori halálok a prosztatarák, évente mintegy hatezer főt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, és az esetek negyede halállal végződik. Míg a prosztatarák inkább az idősebb korosztályokat veszélyezteti, a hererák ezzel szemben inkább fiatal felnőttkorban gyakori. Mindkét daganatos megbetegedés esetében igaz az, hogy rendszeres szűrővizsgálattal és korai felismeréssel nagy eséllyel gyógyítható.

A Movember mozgalom egy 2003-ban indult világszintű kezdeményezés, amelynek leglátványosabb megnyilvánulása az, hogy a részt vevő férfiak bajuszt növesztenek. A bajusszal hívják fel a figyelmet a férfi egészségre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Sajnos napjainkban még mindig általános, hogy a férfiak ritkábban járnak orvoshoz, megelőző szűrővizsgálatokra pedig még ritkábban, pedig számos súlyos betegség – köztük a fent említett prosztatarák és a hererák – korai felismeréssel sokkal kevesebb áldozatot hozna.

így csatlakozhatsz:

  • Ha még nincs bajuszod vagy szakállad, november 1-jén kezdd el növeszteni! A hónap folyamán hagyd nőni, és ápold rendszeresen, persze ha szükséges igazítsd ki kicsit.
  • Ha bárki megkérdezi, mondd el, hogy milyen ügyet támogatsz!
  • Jótékonykodj, támogass olyan szervezeteket, akik a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet!

Részletesebb információkat és híreket találsz a Movember Hungary mozgalom hivatalos oldalán.