TOP termékek

Blog

Milyen élelmiszerek fogyasztása van jó hatással a szakáll és a haj állapotára, növekedésére?

Milyen élelmiszerek fogyasztása van jó hatással a szakáll és a haj állapotára, növekedésére?

A külső tisztítás és ápolás mellett a haj és a szőrszálak belsőleges táplálása is fontos. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A külső tisztítás és ápolás mellett a belsőleges táplálás is fontos. Mindenki szebb, dúsabb, fényesebb és egészségesebb hajkoronát és szakállat szeretne, ehhez elengedhetetlen, hogy szervezetünkben megfelelő mértékben jelen legyenek a szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok. Sokan a hajerősítő, hajregeneráló kapszulákra, gyógykészítményekre esküsznek, amelyek koncentrált formában tartalmazzák a haj és a szőrszálak számára hasznos anyagokat. Mások nem elégszenek meg napi 1-2 kapszula beszedésével, hanem inkább a népi gyógyászatban és bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztásában hisznek.

Mi most összeszedtük Neked egy csokorba a leggyakrabban javasolt élelmiszereket és vitaminokat, amelyek segítségedre lehetnek abban, hogy hajad és szőrszálaid erősek és egészségesek legyenek.

Az első és legfontosabb, hogy igyál sok vizet, naponta legalább 2-3 litert! Ez a bőrödnek is jót fog tenni, hidd el, a hajad és a szőrszálaid pedig fényesek és rugalmasak lesznek!  Nyáron persze könnyű elérni a 3 literes vízfogyasztást, de figyelj oda hűvösebb időben is, amikor nem szomjazol annyira, hogy megigyál óránként egy pohár vizet. Táplálkozz kiegyensúlyozottan: egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, így biztosíthatod a vitaminok és ásványi anyagok utánpótlását. Ha erősebb hajat szeretnél, fontos, hogy sok aminosavat tartalmazó fehérjét fogyassz, vagyis egyél sok húst, halat és tojást! Az ásványi anyagok közül a vas és a cink különösen hasznos. Ezekhez hozzájuthatsz pl. a lencse illetve a tojás fogyasztásával. 

A fentiek mellett lehetőleg egészítsd ki a táplálkozásodat A, B1, B6, B7 és B12 vitaminnal. A B7 vitamin (biotin) különösen fontos, mert erősíti a szakálladat, hajadat és a körmeidet is. B-vitaminokat tartalmaznak például a búzacsíra, a sovány marhahús és a belsőségek, úgyhogy ezeket is fogyaszd bátran!

Nem is olyan nehéz, ugye? Sajnos azt el kell fogadnod, hogy a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de ha ezeket az utasításokat betartod, és persze türelmes vagy, biztosan észreveszed majd a változást!