Blog

Kőolajszármazékok a kozmetikumokban

2020.07.01 10:25
Kőolajszármazékok a kozmetikumokban

Ebben a bejegyzésben röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a kőolajszármazékokról, és megvizsgáljuk az ásványi olajok kozmetikai termékekben való használatával kapcsolatos érveket és ellenérveket.

Elsőként azt érdemes tisztázni, hogy a mi is az a kőolaj vagy ásványi olaj, amit a kozmetikumok csomagolásán „Paraffinum Liquidum” néven találunk. Valójában egy természetes anyagról beszélünk, amely a Föld mélyén, évmilliók alatt jött létre.

Mint ahogy sok más területen, itt is sok, egymásnak ellentmondó információ található, és nehéz kiigazodni köztük. Számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a tévhitekkel ellentétben az ásványi olaj kiváló hidratáló hatású olaj, és ellentétben számos növényi olajjal ez sokkal kevésbé allergén. Ezen kísérletek azt állítják, hogy az ásványi olaj egészségre egyáltalán nem ártalmas, hanem biztonságosan használható és hatékonyan hidratáló alapanyag. Ezzel ellentétben mások azzal érvelnek, hogy az ásványi olaj vékony filmszerű réteget képez a bőrünkön, elzárja a pórusokat, és megakadályozza a bőr lélegzését, és megakadályozza a hatóanyagok be- illetve a bőr által termelt anyagok kijutását.

Nehéz megmondani, hogy mi az igazság, már csak azért is, mert mi felhasználók különbözőek vagyunk. Van, akinél semmi probléma nem jelentkezik az ásványi olajokat tartalmazó készítmények rendszeres használata során, mások arra esküsznek, hogy a növényi olajokból készült termékek használatával megszűnt a bőrszárazságuk és a bőrproblémáik.

Mi a BLADE-nél úgy döntöttünk, hogy nem használunk kőolajszármazékokat, egyrészt személyes meggyőződésből, másrészt pedig mert annyi szuper hatású növényi eredetű alapanyag elérhető, hogy nem vagyunk rákényszerülve ezen olcsó, de vitatott alapanyagok használatára. Ugye egyetértesz?